Φυσικός Δροσισμός κατοικιών το καλοκαίρι

Φυσικός Δροσισμός κατοικιών το καλοκαίρι

Φυσικός Δροσισμός Κατοικιών το καλοκαίρι

Οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις κατοικίες, αποτελεί σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, προτεραιότητα των αναπτυγμένων κοινωνιών.
Η υψηλή κατανάλωση ενέργειας των κατοικιών το καλοκαίρι, είναι αποτέλεσμα των αστοχιών στο σχεδιασμό, στην κατασκευή, στην συντήρηση, αλλά και στον τρόπο χρήσης και λειτουργίας τους.
Οι φυσικές παρεμβάσεις στην ενεργειακή συμπεριφορά της κατοικίας στοχεύουν στο να διατηρηθούν οι κλιματικές συνθήκες ικανοποιητικές και οι κάτοικοι να αισθάνονται άνετα και να μην καταφεύγουν στην χρήση κλιματιστικού.
Ο Φυσικός Δροσισμός βασίζεται στην εκμετάλλευση των φυσικών φαινομένων, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και την μείωση της θερμοκρασίας στους εσωτερικούς χώρους έως και 10°C χαμηλότερη από την εξωτερική.

Οι Στόχοι μας είναι :
  • Δημιουργία συνθηκών Φυσικού Δροσισμού.
  • Αποτροπή της υπερθέρμανσης της κατοικίας.
  • Διοχέτευση της θερμότητας από τον εσωτερικό χώρο στο περιβάλλον.
Εύκολοι και αποδοτικοί τρόποι για να διατηρήσετε την κατοικία σας δροσερή το καλοκαίρι
  • Αντιμετώπιση της ηλιακής ακτινοβολίας στην κατοικία.

Οι σκουρόχρωμοι συμπαγείς τοίχοι απορροφούν πολύ μεγάλο ποσοστό ηλιακής ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα την αποθήκευσή και μετάδοσή της στο εσωτερικό της κατοικίας. Από την άλλη, οι ανοιχτόχρωμοι τοίχοι αντανακλούν μεγάλο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας, μειώνοντας τη μετάδοση θερμότητας στους εσωτερικούς χώρους.

Το ίδιο συμβαίνει με την οροφή της κατοικίας, της οποίας η συνεισφορά στην απορρόφηση και μετάδοση της θερμότητας είναι σημαντική.

Συμπερασματικά, ένας ανοιχτόχρωμος μονωμένος τοίχος και μια οροφή μονωμένη ή φυτεμένη βοηθούν στο να κρατήσετε το σπίτι σας πιο δροσερό.

Η ηλιακή ακτινοβολία που εισβάλει στους εσωτερικούς χώρους μέσω υαλοπινάκων, συμβάλλει σε ποσοστό περίπου 35 % στη θερμική δυσαρέσκεια το καλοκαίρι και στην αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας για ψύξη. Η εγκατάσταση υαλοπινάκων (low – e) με ιδιαίτερα αυξημένες δυνατότητες παρεμπόδισης μεταφοράς της θερμότητας ή χρήση ανακλαστικών μεμβρανών στα υαλοστάσια, αποτελεί μια αποτελεσματική λύση.

Τα κόστη για τις παρεμβάσεις θα αποσβεστούν, ούτως ή άλλως, από την εξοικονόμηση που θα έχετε στον κλιματισμό.

  • Σκίαση και Φυσικός Αερισμός Κατοικίας.

Η προστασία των κατοικιών από τον ήλιο με κινητή σκίαση παρέχει την δυνατότητα ημερήσιας και εποχιακής προσαρμογής στις απαιτήσεις του ποσοστού εισαγωγής ηλιακής ακτινοβολίας στον χώρο σας. Με τον κατάλληλο σκιασμό των ανοιγμάτων μπορεί να επιτύχουμε μέχρι και 40 % οικονομία στην ψύξη της κατοικίας.

Στην Ελλάδα, η οποία έχει Μεσογειακό ήπιο κλίμα, υπάρχει η ανάγκη για δροσισμό των κατοικιών με φυσικό τρόπο, με την χρήση των τοπικών κλιματικών συνθηκών κάθε περιοχής, όπως δροσερά βράδυνα κύματα αέρα, θαλασσινές αύρες, ρεύμα αέρα που δημιουργείται από δέντρα ή πυκνή βλάστηση κ.τ.λ.

Σκίαση : Για καλύτερη απόδοση σκίασης τα νότια ανοίγματα καλό θα είναι να σκιάζονται οριζόντια, ενώ τα ανατολικά και δυτικά ανοίγματα με κατακόρυφη σκίαση. Προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στο σκιασμό των διαφανών και μετά των αδιαφανών επιφανειών.

Η σωστή χρήση των δέντρων για σκίαση είναι ένας κάλος τρόπος που μπορεί να μειώσει τα έξοδα για κλιματισμό από 20% έως 40%. Προτιμήστε τα φυλλοβόλα δέντρα, τα οποία εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι, όχι όμως και το χειμώνα που τη χρειάζεστε.
Η φύτευση δέντρων και φυτών, σε συνδυασμό με κατάλληλα σκίαστρα, από απλές κινητές τέντες έως ειδικά σχεδιασμένα μεταλλικά ή ξύλινα σκίαστρα, δίνει την δυνατότητα να επιτύχουμε άριστα αποτελέσματα.

Αερισμός : Όταν το βράδυ η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή, με το άνοιγμα των παραθύρων και τη βοήθεια του δροσερού νυχτερινού ρεύματος αέρα, αποβάλλεται η θερμότητα που συσσωρεύεται στους εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Για καλύτερο αποτέλεσμα στο δροσισμό ενισχύστε τη φυσική κυκλοφορία του αέρα στην κατοικία με ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Ένα τέτοιο σύστημα είναι υγιεινό, διότι ανανεώνει τον αέρα και είναι χαμηλού κόστους. Ο αερισμός τη νύχτα μπορεί να μειώσει τις ανάγκες για κλιματισμό έως και 70%.

  • Περιορισμός των εσωτερικών πηγών θερμότητας.

Ο φωτισμός και οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές ανεβάζουν αισθητά τη θερμοκρασία μέσα στο χώρο σας.

Πρακτικές περιορισμού πηγών θερμότητας

  • Εύκολη πρακτική είναι η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως. Ένας κλασικός λαμπτήρας πυρακτώσεως μετατρέπει περίπου το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα, ζεσταίνοντας τον χώρο. Οι ενεργειακοί λαμπτήρες (LED) έχουν 10 φορές μεγάλη διάρκεια ζωής και καταναλώνουν μόνο το 20% της αντίστοιχης ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να εκπέμπουν θερμότητα. Σε συνδυασμό με περισσότερο φυσικό φωτισμό περιορίζουμε της πηγές θερμότητας στην κατοικία μας.
  • Επιλογή ηλεκτρικών συσκευών με υψηλή ενεργειακή απόδοση (συσκευές ενεργειακής κλάσης Α+). Μειώνει έως και 60% την κατανάλωση ενέργειας.
  • Επιλογή ηλεκτρονικών συσκευών με πιστοποιημένη χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.
  • Απενεργοποίηση των συσκευών (τηλεοράσεις, υπολογιστές, εκτυπωτής, φωτοτυπικό, οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.ά.). Κλείστε τις συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (ON/OFF) και όχι από το τηλεχειριστήριο, αφού στη δεύτερη περίπτωση μπαίνουν σε κατάσταση Stand-by. Μια απενεργοποιημένη συσκευή δεν χρησιμοποιεί καθόλου ενέργεια και δεν θερμαίνεται.

Newsletter

Καινοτόμες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε μελέτη, αξιοποίηση και βιώσιμη κατασκευή